Lapkričio 8 d. – Europos sveiko maisto diena. Europos Komisija inicijavo ją siekdama informuoti Europos Sąjungos gyventojus apie sveikos, subalansuotos mitybos svarbą sveikatai, skatinti visuomenę, ypač vaikus, maitintis sveikai, mažinti neteisingos mitybos sukeliamų susirgimų riziką.
Pasaulio sveikatos organizacija ir Europos Komisija savo naujuose strateginiuose dokumentuose primena, kad daug Europos gyventojų serga lėtinėmis neinfekcinėmis ligomis (tokiomis kaip kraujotakos ir virškinimo sistemų ligos, piktybiniai navikai, diabetas, antsvoris bei nutukimas), ir ragina efektyviau su jomis kovoti. Sergamumas šiomis ligomis ir susijęs mirtingumas ne tik kad nemažėja, bet netgi didėja.
Viena svarbiausių šių ligų priežasčių – neteisinga mityba. Gyventojai vartoja per daug gyvūninės kilmės riebalų, cukraus, druskos, mėgsta keptą, rūkytą maistą. Per mažai vartoja vaisių ir daržovių, skaidulinių medžiagų, per mažai juda laisvalaikiu (52 proc. gyventojų niekada laisvalaikiu nesimankština).
Visuomenės sveikatos biuro informacija