Menu Close

Kaip išvengti rudeninio graužikų antplūdžio

Pasak specialistų, šilta, drėgna ir derlinga vasara buvo itin palanki graužikų populiacijos pagausėjimui. Vėstant orams bei mažėjant maisto atsargoms gamtoje, graužikai ima plūsti į namus, butus, sodus, sodybas. Tikriausiai nedaug rasime žmonių, kurie labai mėgtų laukinių padermių peles bei žiurkes ir džiaugtųsi aptikę šiuos graužikus savo būste. Šie neprašyti įnamiai ne tik  naudojasi mūsų sukauptomis maisto atsargomis, gadina materialines vertybes, teršia aplinką, tačiau ir platina pavojingas ligas.

Platina ligas

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Kauno departamento specialistai atkreipia dėmesį, kad daugiausiai nemalonumų galima tikėtis iš laukinių graužikų, kurie platina žmonėms pavojingas ligas. Pasaulyje registruojamos 35 ligos, kurias  platina pelės ir žiurkės.

Vienomis graužikų platinamomis ligomis, tokiomis kaip jersiniozė, leptospirozė, pseudotuberkuliozė, žiurkių įkandimo liga, Hanta virusų sukeltos infekcijos ir kt., galime užsikrėsti tiesiogiai kontaktuodami su graužikais, t. y. prisilietę prie jų pačių ar tik jų  seilių, šlapimo, išmatų, įkandus ar įdrėskus graužikams.

Užsikrečiama ir per neplautas daržoves

Kitos graužikų platinamos ligos žmonėms gali būti perduotos ne tiesiogiai, bet  per erkes, blusas, uodus ir kitus nariuotakojus, kurie maitinosi infekuotų graužikų krauju ar jų išskyromis (erkinis encefalitas, Laimo liga, riketsiozė, babeziozė, erlichiozė, leišmaniozė, dėmėtoji šiltinė, himenolepidozė ir kt.).

Lietuvoje daugiausiai pasitaiko jersiniozės atvejų. 2015 metais Kauno apskrityje jersinioze sirgo 30, o per šių metų beveik dešimt mėnesių susirgo 17 gyventojų.

Jersiniozė – žarnyno užkrečiamoji liga, kuri pasireiškia galvos, raumenų, sąnarių skausmais, atsiranda silpnumas, temperatūra pakyla iki 38 – 39°C laipsnių, ligonį pykina, jis vemia, gali gausiai viduriuoti, kartais su kraujo priemaiša, vargina dešinės pilvo pusės skausmai, neretai atsiranda simetrinis liemens ir galūnių bėrimas. Ligos sukėlėjai jersinijos yra atsparios šalčiui, ilgai išgyvena ir dauginasi ant daržovių bei vaisių, laikomų vėsiuose rūsiuose, saugyklose ir šaldytuvuose. Šia liga galima užsikrėsti per sukėlėjais užterštas daržoves, užterštus vaisius, vandenį, mėsą, paukštieną, nevirintą pieną, geriant atvirų telkinių vandenį. Kai kurių autorių teigimu, iki 20 proc. tirtų mėsos, 12 proc. daržovių ir 6 proc. paruoštų maisto produktų užteršti šios ligos sukėlėjais. Nustatyta, kad jersinijos sugeba daugintis net šaldytuve laikomuose maisto produktuose.

Kitų tiesiogiai graužikų platinamų ligų (leptospirozės, pseudotuberkuliozės, tuliaremijos) atvejų Kauno apskrityje užregistruojama retai – pavieniai atvejai.

Pastaraisiais metais padaugėjo susirgimo ir net mirties nuo listeriozės atvejų 2015 metais šia liga susirgo ir nuo jos mirė vienas,  per 2016 metų tris ketvirčius– du Kauno apskrities, t.y. Kauno miesto ir Jonavos rajono gyventojai.  

Kaip išvengti graužikų antplūdžio?

Nepalikite graužikams maisto:

  • Nepalikite lauke naminių gyvūnų maisto atviruose induose.
  • Gyvūnų maistą laikykite sandariai uždarytą.
  • Maisto atliekas laikykite šiukšliadėžėse su dangčiu.
  • Maisto produktus (kruopas, miltus, duoną ir kt.) laikykite uždarose talpose, graužikams nepasiekiamose vietose.

Neradę maisto, graužikai būste ilgai neužsibus, nes alkį ištveria vos kelias paras. Taigi, nieko nepešę, jie iškeliaus kitur.

Neleiskite graužikams pakliūti į būstą:

  • Plyšius ir angas, esančias pastatų pamatuose, užkiškite plienine viela ar užcementuokite.
  • Apjuoskite namo pamatus skarda.
  • Aplink pastatą išdėliokite spąstus.

Graužikai labai landūs (pelė gali pralįsti  per 6 mm plyšį, žiurkė – per 12 mm), yra geri plaukikai, puikiai laipioja vertikaliais paviršiais (sienomis, vijokliais augalais, ventiliacijų kanalais, vamzdžiais ir t.t.)

Neleiskite graužikams įsikurti jūsų kieme:

  • Nelaikykite kieme nereikalingų daiktų (senų padangų, baldų, dėžių ir kitų), kad graužikai neįsikurtų juose savo būsto.
  • Šiukšlių konteinerius visada laikykite sandariai uždarytus.
  • Išdėliokite spąstus aplink pagalbinius pastatus.

Žiurkės ir pelės labai mėgsta netvarkingą teritoriją, šiukšlynus ir sąvartynus, kur galima pasislėpti, susisukti jaukius lizdelius ir rasti maisto atliekų.

Kaip išvengti graužikų platinamų ligų?

Saugiai vartokite maistą:

  • Daržoves ir vaisius rūpestingai plaukite tekančiu vandeniu.
  • Nevartokite maistui graužikų apkramtytų produktų (vaisių, daržovių, duonos, kt.)
  • Negerkite vandens iš netvarkingų šachtinių šulinių ir atvirų vandens telkinių.
  • Nevartokite nepasterizuoto, nevirinto pieno ir jo produktų.
  • Ilgiau šaldytuve laikytą paruoštą maistą prieš vartojimą gerai iškaitinkite.

Laikykitės asmens saugos ir higienos taisyklių reikalavimų:

  • ruošdami maistą;
  • prižiūrėdami gyvulius;
  • tvarkant ir prižiūrint kanalizacijos įrenginius;
  • dirbdami skerdyklose;
  • dorodami odą ir kailius;
  • dirbdami  pelkėtose vietovėse.

Kruopščiai išvalykite graužikų išskyromis užterštas vietas:

  • Tvarkydami aplinką mūvėkite pirštinėmis.
  • Nenaudokite dulkių siurblio ir nešluokite grindų – su dulkėmis į orą gali pakilti ir ligų sukėlėjai.
  • Grindis valykite drėgnu skuduru ar kempine (pageidautina suvilgyti dezinfekuojančiu tirpalu).
  • Šluodami kiemą, garažą, tvartą ar kitas negyvenamas patalpas, papurkškite žemę vandeniu (dar geriau – dezinfekuojančiu tirpalu), kad nekiltų dulkės, kuriose gali būti ligų sukėlėjų.
  • Vietas, kur aptikote graužikų išskyrų, gerai apipurkškite dezinfekuojančiu tirpalu.
  • Radus negyvų graužikų, juos reikia apipurkšti dezinfekuojančiu tirpalu, įdėti į plastikinį maišelį, tampriai užrišti ir pakankamai giliai ( apie 0,5 m gylyje) užkasti kuo toliau nuo namų arba sudeginti.
  • Kilimus bei baldus, užterštus graužikų išskyromis išvalykite drėgnu būdu.
  • Užterštas užuolaidas, baldų užtiesalus, rankšluosčius bei patalynę būtinai išskalbkite karštame vandenyje.
  • Graužikų išskyromis užterštas knygas, žurnalus, laikraščius ir kitus popierinius  neplaunamus daiktus išneškite ir palaikykite atviroje saulėje – dauguma ligų sukėlėjų žūva ilgą laiką (keletą valandų) veikiami ultravioletinių spindulių.
  • Baigę darbą, pirštines nuplaukite dezinfekuojančiu tirpalu ir išmeskite, rankas kruopščiai nuplaukite karštu vandeniu su muilu.
  • Jei ruošiatės tvarkyti patalpą, kurioje seniai gyvenote (sodo namelį, sodybą ar kt.), pirmiausia atverkite duris, palikite pusvalandžiui –  kad gerai išsivėdintų –  ir tik tuomet įeikite vidun ir pradėkite ruošos darbus.

Kadangi pelės ir žiurkės aktyvios ištisus metus, reikėtų periodiškai patikrinti tiek gyvenamas, tiek negyvenamas patalpas, ir aptikus graužikų pėdsakų, imtis visų priemonių nemalonioms pasekmėms išvengti: naikinti graužikus, išmesti graužikų ir kitų kenkėjų apgadintus maisto produktus, valyti ir dezinfekuoti graužikų išskyromis užterštą aplinką ir kt.

Primename, kad kai kuriose įstaigose tokiose kaip maisto tvarkymo, gydymo, vaikų priežiūros turi būti organizuojamas ir atliekamas nuolatinis graužikų ir nariuotakojų stebėjimas ir naikinimas.  Nariuotakojų ar (ir) graužikų privalomąjį profilaktinį aplinkos kenksmingumo pašalinimą (dezinsekciją, deratizaciją) atlieka tai veiklai licencijuoti asmenys. Masinį graužikų naikinimą mūsų šalyje atlieka kenkėjų kontrolės paslaugas teikiančios įmonės. Šių įmonių specialistai nustato kenkėjų rūšį, jų patekimo ir išplitimo galimybes, parenka atitinkamą graužikų naikinimo metodiką ir efektyvius, dažniausiai profesionalams skirtus, kenkėjų naikinimo preparatus.

 

 

Laima Stragienė
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro

prie Sveikatos apsaugos ministerijos
Kauno departamento
Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė
Tel. (8 37) 33 16 95
El. paštas: laima.stragiene@nvsc.lt

Skip to content